SENZÁCIA: Španielska družina vykrvácala v slovenskej koride

10.10.2014 Celý región

Žilina 9. októbra (TASR/Teraz.sk) - Slovenskí futbaloví reprezentanti zvíťazili vo štvrtkovom zápase C-skupiny kvalifikácie EURO 2016 v Žiline nad majstrami Európy Španielmi 2:1. Už v nedeľu sa zverenci trénera Jána Kozáka predstavia v ich treťom súboji v boji o postup na finálový turnaj ME do Francúzska na pôde nebezpečného Bieloruska v Borisove.

Slováci v prvom dejstve favorita a majstra sveta z 2010 zaskočili aktívnou obranou a v 17. minúte sa ujali vedenia, keď z priameho kopu prepálil tvrdou strelou Ikera Casillasa Juraj Kucka. Hostia v druhom polčase dostali Slovákov pod tlak a v 82. minúte vyrovnal striedajúci Paco Alcacer. Hostí však zrazil do kolien v 87. minúte Miroslav Stoch, ktorý hlavou využil parádny center Michala Ďuriša.

V tabuľke majú Kozákovci po septembrovej úvodnej výhre na Ukrajine (1:0) šesť bodov a sú lídrom skupiny.

kvalifikácia EURO 2016, C-skupina:

Slovensko - Španielsko 2:1 (1:0)
Góly: 17. Kucka, 87. Stoch - 82. Alcacer, ŽK: Kucka, Hubočan, Stoch, Gyömbér - Silva, Cazorla. Rozhodovali: Kuipers - van Roekel, Zeinstra (všetci Hol.), 9478 divákov.

zostavy a striedania:
Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan - Pečovský, Gyömbér, Kucka (83. Kiss) - Mak (62. Stoch), Weiss (54. Ďuriš) - Hamšík

Španielsko: Casillas - Juanfran (81. Cazorla), Pique, Albiol (58. Pedro Rodriguez), Alba - Busquets, Koke - Silva (71. Alcacer), Fabregas, Iniesta - Costa


Priebeh zápasu

Na snímke vpravo Marek Hamšík (Slovensko) a vľavo Sergio Busquets (Španielsko) počas futbalového kvalifikačného zápasu na EURO 2016 v C-skupine medzi Slovenskom a Španielskom 9. októbra 2014 v Žiline.
Na takmer vypredanom štadióne v Žiline sa hral od úvodných okamihov vzrušujúci futbal vo výbornom tempe. Španieli začali očakávaným držaním lopty, Slováci bránili v dobrom koncentrovanom bloku a čakali na rýchly prechod do útoku. A mali aj prvú obrovskú šancu, keď Hamšík v 11. minúte skvele vysunul šprintujúceho Pekaríka na pravo, z jeho ostrého polovysokého centru výborne zakončil Mak, ale Casillas ukázal svetovú extratriedu a strelu vyrazil. Na druhej strane sa vzápätí pokúsil odpovedať Costa, jeho nebezpečná hlavička tesne minula pravú žrď Kozáčikovej brány. V 16. minúte výborne prenikol do obrany hostí Ďurica, tí ho faulovali a z nariadeného priameho kopu Kucka tvrdou bombou zaskočil Casillasa - 1:0 pre Slovensko. Španieli si hrali svoju kombinačnú hru a vyrovnať mohol v 22. minúte Albiol, po zmätkoch v domácej šestnástke ale prestrelil Kozáčikovu bránu. Interesantný futbal pokračoval, Slováci výborne bránili a Pečovský v 27. minúte poriadne natiahol Casillasa tiahlou strelou k pravej žrdi, ten vyrazil na roh. Obraz hry sa nemenil ani v ďalších fázach, v 38. minúte Iniesta pekne vystrelil, ale Kozáčik ešte krajšie vyrazil na roh. V závere polčasu hostia zatlačili, mali sériu rohových kopov a pred Kozáčikom horelo. Gólman Plzne však skvele zlikvidoval nebezpečný dvojpokus Albiol - Busquets, keď najprv vyrazil hlavičku španielskeho hráča a potom aj následnú dorážku jeho spoluhráča.

2. polčas
Na snímke radosť slovenských futbalistov po víťazstve 2:1 nad Španielskom vo futbalovom kvalifikačnom zápase na EURO 2016 v C-skupine medzi Slovenskom a Španielskom 9. októbra 2014 v Žiline.
"La Furia Roja" začala náporom aj v druhom polčase. V 50. minúte Kozáčik skvele vyrazil na ďalší roh strelu Fabregasa a o minútu v rovnakej situácii aj strelu Costu. Červená vlna sa valila na domácu bránu, Slovensko však odolávalo. Hostia sa prezentovali ich tradičným štýlom s krátkymi prihrávkami do šírky a rýchlou kolmicou, zatvorili domácich na ich polovici, do čistých šancí sa ale nedostávali. No preťažená obrana domácich kapitulovala v 82. minúte, keď sa striedajúci Alcacer dostal po umnom centri Albu za obrancov a chladnokrvne prekonal Kozáčika. Slovenskí hráči však nerezignovali a v 87. minúte ich opäť dostal do vedenia striedajúci Stoch, ktorý hlavičkou upratal loptu za bezmocného Casillasa po skvelom centri Ďuriša. V nervóznom závere si Slováci šokujúci triumf ustrážili a na konte majú po dvoch zápasoch 6 bodov a sú lídrom C-skupiny.

Hlasy po zápase:

"Proti tak silnému súperovi sa hráči vypli k fantastickému výkonu. Bojovali, koncentrovane hrali ako jeden muž, veľa sa nabehali. Proti tak silnému súperovi dokázali streliť dva góly a nedovoliť mu vypracovať si väčší počet šancí. Weiss a Mak nabehali toho veľa, vedel som, že vydržia len 60 minút. Čerství hráči Stoch s Ďurišom potom zariadili víťazný gól. Súper vtedy riskoval, hral na jedného stopéra, a to sme využili. Je to úžasné."

Matúš Kozáčik, brankár SR (zdroj: RTVS): "Je to skvelé, pretože sme vyhrali s ťažkým súperom. Výborný pocit. Španieli ukázali svoju kvalitu a bolo jasné, že si vytvoria šance. My sme dnes hrali ako tím a ukázali sme však aj našu kvalitu a korunovali sme ju víťazstvom."

Ján Kozák, tréner SR (zdroj RTVS): "Proti tak silnému súperovi sa hráči vypli k fantastickému výkonu. Bojovali, koncentrovane hrali ako jeden muž, veľa sa nabehali. Proti tak silnému súperovi dokázali streliť dva góly a nedovoliť mu vypracovať si väčší počet šancí. Weiss a Mak nabehali toho veľa, vedel som, že vydržia len 60 minút. Čerství hráči Stoch s Ďurišom potom zariadili víťazný gól. Súper vtedy riskoval, hral na jedného stopéra, a to sme využili. Je to úžasné."

Martin Škrtel, kapitán SR (zdroj RTVS): "Je to fantastický pocit a zároveň veľké povzbudenie do ďalšej práce. Potvrdili sme výsledok z Ukrajiny a opäť ukázali, že si môžeme merať sily s najlepšími tímami v Európe. Hrali sme kolektívne, každý hráč si poctivo odviedol svoju robotu. Zároveň nás podržal brankár Kozáčik."

Juraj Kucka, stredopoliar SR: "Tento zápas bol odmakaný, nič iné sa ani nedalo robiť. Boli veľmi nebezpeční, stále na lopte, ale ubránili sme to. Som rád, že sa mi podarilo streliť gól. Po zápase bolo, samozrejme, v šatni veľa radosti."

Marek Hamšík, stredopoliar SR: "Je to taká malá futbalová senzácia. Tak, ako sme na MS dokázali zdolať Talianov, tentokrát sme zvíťazili nad Španielmi. Nikto to nečakal, veľmi sa tešíme."

Michal Ďuriš, útočník SR: "Myslím si, že to znamená veľa pre celé Slovensko. Je to niečo, čo sa nedeje každý deň. Verím, že ľudia si budú hľadať cestu na štadión a vytvoria takúto atmosféru aj na ďalších zápasoch."

Ján Ďurica, obranca SR: "Španieli podali dobrý výkon, my sme boli ešte lepší, preto sme vyhrali. Po tom vyrovnávajúcom góle som veril, že môžeme dať ešte gól a to sa potvrdilo."

Vicente del Bosque, tréner Španielska: "Bola to naša prvá prehra v kvalifikácii po veľmi dlhej dobe. Boli to pre nás dnes ťažké minúty v Žiline. Musím priznať, že sa prejavila kvalita nášho súpera. Mohli sme aj viac útočiť, chvíľu to vyzeralo na remízu, napokon nám to ale nevyšlo. Chýbala nám v závere sila, stratili sme kontrolu nad zápasom a prehrali. Na ihrisku sme sa v závere hľadali. Snažili sme sa otvoriť viac hru, vystriedal som obrancov za ofenzívnych hráčov, žiaľ, nevyšlo nám to. Musíme prijať prehru, hoci neprišla pre nás vo vhodnom čase.

Michal Ďuriš, útočník SR: "Myslím si, že to znamená veľa pre celé Slovensko. Je to niečo, čo sa nedeje každý deň. Verím, že ľudia si budú hľadať cestu na štadión a vytvoria takúto atmosféru aj na ďalších zápasoch."


Ďalšie zápasy C-skupiny:

Macedónsko - Luxembursko 3:2 (1:2)
Góly: 20. Trajkovski, 66. Jahovič, 92. Abdurahimi - 39. Bensi, 44. Turpel

Bielorusko - Ukrajina 0:2 (0:0)
Góly: 82. Martynovič (vl.), 90.+3 Sydorčuk

Tabuľka:

1. Slovensko 2 2 0 0 3:1 6
2. Španielsko 2 1 0 1 6:3 3
3. Ukrajina 2 1 0 1 2:1 3
4. Macedónsko 2 1 0 1 4:7 3
5. Luxembursko 2 0 1 1 3:4 1
6. Bielorusko 2 0 1 1 1:3 1
 
Žilina 9. októbra (TASR) - Ohlasy svetových médií po štvrtkovom zápase C-skupiny kvalifikácie EURO 2016, v ktorom slovenskí futbaloví reprezentanti zvíťazili v Žiline nad majstrami Európy Španielmi 2:1.

DPA (Nem.): "Úradujúci majstri Európy prehrali na Slovensku gólom v samom závere. Slováci sa ujali vedenia gólom Kucku, hostia vyrovnali z kopačky Paca Alcacera. Víťazný gól padol o päť minút neskôr, hlavičkou skóroval Stoch. Zásluhou historického víťazstva sa Slováci dostali na čelo tabuľky C-skupiny."

Reuters (V. Brit.): "Šokujúca prehra Španielov v Žiline. Striedajúci Miroslav Stoch päť minút pred záverom rozhodol o senzačnom triumfe Slovákov. Slováci viedli od 17. minúty, potom dlho viedli aj preto, že ich viacerými zákrokmi podržal brankár Kozáčik. Hoci sa Španielom podarilo vyrovnať, na radosť divákov strelil Stoch víťazný gól."

AP (USA): "Európski šampióni sa dočkali nepríjemného prekvapenia na Slovensku, kde prehrali 1:2. Španieli prehrali na trávniku súpera po sérii 14 výhier za sebou, vonku zaznamenali prvú prehru v kvalifikáciách od roku 2006."

Marca (Šp.): "Španielsko utŕžilo prvú stratu bodov v kvalifikácii o postup na EURO 2016. Narazilo na drsných Slovákov!"

AS (Šp.): "Španielsko je už na straty zápasov zvyknuté. Po chybe Casillasa oživil nádeje Alcacer, ale Slováci "vyžmýkali" našu obranu a Stoch rozhodol."

El Pais (Šp.): "Slovensko uviedlo Španielsko do stavu pohotovosti."

Diario Libero (Šp.): "Španielsky pád na Slovensku. Domáci spečatili prekvapenie v závere zápasu a po chybách Casillasa vyhrali 2:1. Výrazne sa tak prihlásili o postup na ME."

iDnes.cz (ČR): "Slovenská senzácia: Hamšík, Kucka a spol. v boji o Euro zrazili Španielov."

ČT Sport (ČR): "Slovenskí futbalisti šokovali Španielov a vyhrali 2:1.

isport.blesk.cz (ČR): "Slovenská senzácia! Po úžasnej bitke zdolali majstrov Európy zo Španielska."

UEFA.com: "Gól Stocha v 87. minúte priniesol Slovákom slávne víťazstvo. Ukončil tak osemročnú a 36-mesačnú sériu Španielov bez kvalifikačnej prehry."

BBC (V. Brit.): "Prekvapenie je na svete. Húževnatí Slováci zdolali Španielov. Skvelý rýchly protiútok striedajúcich hráčov zakončil presnou hlavičkou Stoch."
 

Vyberte región